Jak zubní kaz vzniká

Kde a jak vzniká zubní kaz

Zub chrání povrch zvaný zubní sklovina. Při konzumaci jídla se v ústech hromadí různé bakterie a ulpívají právě na zubní sklovině. Sacharidy, které jsou obsažené v konzumovaném jídle, tyto bakterie proměňují na organické kyseliny, které sklovinu narušují. Především kyselina mléčná pak při dlouhodobém působení na zub způsobuje jeho demineralizaci. Lepkavá vrstva tvořená slinami, bakteriemi rozkládajícími sacharidy (a dalšími zbytky potravin) a produkující kyselinu se nazývá zubní plak.

Vedle těchto tří faktorů (přítomnost bakterií, sacharidů a kyselin v ústech) se na vzniku zubního kazu spolupodílejí i další vedlejší faktory: pH hodnota slin, množství a složení slin, četnost přísunu potravy, imunita, genetické faktory, atd.

 


MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT