Co napomáhá vzniku zubního kazu

Vznik zubního kazu, co mu napomáhá a jak tomu předcházet

Významnou roli při vzniku zubního kazu hraje sacharóza, která se vyskytuje především v cukrové řepě a cukrové třtině, tedy ve všech podobách cukru, a například i v javorovém sirupu.

Navštivte dentálního hygienistu, nebo-li dentistu a nechte si poradit.

Sliny. Tvorby slin je ovlivňována žvýkáním a drážděním chuťových receptorů. Její složení je velice proměnlivé. Především jde ale o roztok vápníků a fosfátů. Jeden ze systémů slin, který se nejvíce podílí na vzniku kazu, se nazývá biokarbonátový pufr. Biokarbonát dokáže neutralizovat organické kyseliny, které zubní sklovinu poškozují. Pokud je zvýšena sekrece slin (např. žvýkáním), zvyšuje se i obsah biokarbonátu a také pH plaku. Podmínkou zvýšeného výskytu biokarbonátu je to, že žvýkání, které vyvolalo zvýšenou sekreci slin, nepřivedlo do prostředí úst zároveň i zvýšené množství cukru. Účinky biokarbonátu napomáhají obnově i již demineralizovaných částí zubu.

Z toho vyplývá, že zásadní prevencí i léčbou povrchových zubních kazů je omezení přísunu cukru a podpora vzniku slin za pomoci látek neobsahujících cukr. Upravte jídelníček a začněte se správným stravováním.

 


SOUVISEJÍCÍ TÉMATA